Over mij

Coen van Baren, geboren 14 september 1947 in Zevenhoven.
Ik ben vanaf 1949 opgegroeid op “Hoeve Petersburg” in polder Zevenhoven, toen Gemeente Mijdrecht. Vanaf 1972 woon ik weer in Zevenhoven. In mijn arbeidzaam leven heb ik gewerkt bij de “Douane” wat een onderdeel is van de belastingdienst (de groene tak). Daar heb ik een rol gespeeld bij de inkomende en/of uitgaande goederenstroom. De laatste 15 jaar kwam daar de specifieke aandacht voor kunst en antiek (cultuurgoederen) mede onder mijn verantwoordelijkheid.
In mijn zoektocht naar een zinvolle vrijetijdsbesteding ben ik uitgekomen op het beeldhouwen.
Na een workshop in 2007 en een cursus onder leiding van beeldendkunstenares Caroline Ruizenveld-Oortwijn ben ik in 2008 overgegaan op het “intuïtief“ beeldhouwen onder leiding van beeldendkunstenaar Remi Kruizinga. Sinds 2011 werk ik in een groep “Beeld Taal” onder de enthousiaste leiding van Remi.
Ik werk met een ruwe steen o.a uit Zimbabwe. De ruwe steen draagt de uiteindelijke vorm al in zich en dat bepaald voor mij het startpunt van waaruit ik begin.
Een deel van de steen laat ik altijd zijn ruwe vorm behouden. De ruwe steen versterkt de vormgeving van het bewerkte deel waardoor het beeld meer kracht uitstraalt. Ik kies bij voorkeur voor een wat harde steen. “Springstone” is zo’n steen en is een steen die vele miljoenen jaren geleden is ontstaan. Het herbergt in zich aders die een bijzonder effect hebben op het resultaat.
Springstone is een steen die behoort tot de serpentine familie en de herkomst is Zimbabwe.
Coen van Baren
Zevenhoven
e-mail cjvanbaren@hotmail.com